2010-01-11

Valborg Aulin 150 år!

9 januari firades Valborg Aulins 150 årsdag. I Sverige i allmänhet och Örebro i synnerhet. Valborg Aulin - pianist, pianopedagog, "konsertgivarinna" men främst bör hon ändå presenteras som tonsättare. En av Sveriges tidiga kvinnliga tonsättare, utbildad i piano och komposition vid Musikkonservatoriet och tack vare Jenny Lindstipendier vidareutbildad i Köpenhamn och Paris. Sveriges Radio uppmärksammade födelsedagen i P2 med sju av hennes pianostycken. 11-13 januari bjuds där fler av hennes kompositioner. Hela år 2010 kommer förhoppningsvis att sprida mer kunskap om Valborg och hennes musik på olika sätt. Vid festivaler, i radio och inte minst genom att enskilda musiker lyfter fram hennes musik i olika sammanhang.

1903 flyttade Valborg till Örebro efter att ha levt större delen av sitt tidigare liv i Stockholm. Varför Valborg flyttade till Örebro är en fråga som inte entydigt har besvarats, men hon hade släktingar i Örebro. Stadens musikliv kunde inte jämföras med Stockholms, men Valborg deltog flitigt i Sällskapet Philomeles aktiviteter och anordnade konserter. Slutade Valborg att komponera i och med flytten från storsta´n? Mycket tyder på det, men riktigt säker kan man ju aldrig vara. Valborg dog 13 mars 1928. Många musikvänner på orten medverkade med musik i samband med begravningen, där det också fanns 25 kransar vid hennes bår. Livregementets grenadjärers musikkår spelade Chopins sorgmarsch i procession från S:t Nicolai kyrka till Södra kyrkogården, där hon ligger begravd.

I Örebro firades Valborgs födelsedag alldeles speciellt av Valborg Aulin Sällskapet. I S:t Nicolai kyrka, där Valborg varit verksam med konserter, framförde organist Karl Magnus Jansson Lördagsorgel på temat Valborg Aulin 150 år. Därefter bjöd Valborg Aulin Sällskapet på kaffe och tårta i församlingshemmet. Slutligen tände Valborg Aulin Sällskapet ett ljus och lade några röda rosor vid den snötäckta graven, en grav som avtäckts så sent som 9 maj 2009. Tack vare många ideella insatser och gåvor kunde graven då förses med en så fin gravsten. Den nya inskriptionen har utförts av Westmans Stenhuggeri i Fjugesta.

.

3 kommentarer:

  1. Låter intressant! FIn bild också /Marty

    SvaraRadera
  2. Irene George, mezzo och Solveig Wikman pianist har spelat in en CD-skiva med romanser från 1800-talet mitt till idag. Bland de 21 tonsättarna återfinns Valborg Aulin. CD:n Hvila finns att köpa via www.musicavera.se

    SvaraRadera
  3. Tack snälla för informationen!

    SvaraRadera