2009-11-14

Mangelstämman 2009

"Förkläden till fint och fult "
Liksom mangelstämmorna från 2004 och framåt hade årets mangelstämma ett tema. Det handlade alltså om förkläden. Jag bidrog själv med ca femton förkläden efter mina släktingar. Släkt, vänner och grannar fyllde så på ur sina gömmor. Det blev väldigt effektfullt med den lilla mangelboden fylld av förkläden. På bilden syns ett litet urval framför brandsläckaren, som förvaras i mangelboden.

Mangelboden byggdes år 1904 av byamännen. Min farfar Axel Larsson var en av dem. Från början användes byggnaden när byns angelägenheter skulle dryftas. Byäldsten tog fram trumman för att kalla alla (= män) till samling. Min mamma berättade att ljudnivån i boden kunde vara riktigt hög vid dessa sammankomster. Mao verkade det lite som polsk riksdag. När sammankomsten var över var dock sämjan i byn god (igen) ...

1920 byggdes den stora stenmangeln på plats. Stenmangeln måste ha fått förändrande effekter på könssammansättningen i boden! Från 50-talet minns jag med blandade känslor besöken i mangelboden, då jag fick hjälpa min mamma att mangla lakan. Skräcken att den tunga mangeln skulle hamna utanför den avsedda platsen... Mer än 50 år sedan har jag ändå tillsammans med min dotter startat en tradition, som just fyllt sex år!

Årets mangelstämma lockade ca 30 besökare. Det var Tybblebor, fd Tybblebor och vänner till Tybblebor. Vi träffades, åt lite ostkaka och pratade om "hur det var förr". En del manglade, andra hjälpte till. Extra kul i år var det att "grannpojken", som nu nog är lite över 20 år, kom med sina lakan och visade stort intresse! Efter manglingen satte vi oss och sjöng skillingtryck tillsammans.

Stort tack till alla som kom med förkläden, min kusin med man som hjälpte till med städningen, fd byäldsten som putsade bort rost från mangeln, "grannpojken" som röjde gräs runt boden, Dagny och Gunilla som höll i program med skillingtryck och alla som kom!

Intresset från er alla inspirerar mig till att vilja försöka nästa år igen, oavsett om jag får med mig dottern eller inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar