2010-07-06

Kaija Saariaho - årets tonsättarprofil i Båstad

Kammarmusikfestivalen i Båstad v 26 är ett måste för många musikvänner. De träffas där år efter år för att lyssna och diskutera musik med varandra och medverkande musiker. Där blandas kammarmusik från olika tidsepoker, även nyskrivna verk. Årets festivalprogram tog t.o.m. upp ett verk som fick skjutas fram till senare tillfälle, då det inte hann bli klart = spelbart!
Förra årets festival var speciell så tillvida att könsbalansen var "hyfsad", dock ej jämn enligt Jämo:s definition "minst 40 procent av vardera könet". Årets tonsättarprofil var Kaija Saariaho, född i Finland 1952, bosatt i Paris. Hon bidrog till att förbättra den för övrigt snåla representationen av kvinnliga tonsättare. Kaija Saariaho har bl.a. skrivit en violinkonsert 1995, musik för sång, cello och även en opera. I Kaija Saariahos kompositioner finns även elektroniska toner. I Båstad bjöds på ett uruppförande, Cloud, Trio för violin, viola och cello. Kaija förundrades över att skillnaden var så stor mellan att skriva för stråktrio och stråkkvartett. Kaija Saariaho berättade i ett seminarium om sitt skapande.
Konstnärlig ledare för kammarmusiken i Båstad är sedan några år tillbaka klarinettisten Karin Dornbusch. Hon har efterträtt oboisten Helen Jahren.

3 kommentarer:

  1. Hoppas det kommer något om den guidade husvisningen här också... /Marty

    SvaraRadera
  2. Absolut! Det var en höjdare att åka till Långåkersboda och besöka huset, där Ida Bäckmann har bott med sin "prostinna" Stina Sahlin. Och där även Selma Lagerlöf har varit gäst!

    SvaraRadera
  3. Vad roligt att Martys mamma bloggar! Jag önskar att min mamma också kunde börja blogga. :-) Misstänker att hon skulle skriva om segling. Eller möjligtvis katter. :-)

    SvaraRadera